Skip to main content

Corona i Tyskland

I mitt förra blogginlägg blev fokuset på mina känslor om att ha varit i karantän i elva veckor. Jag vet inte om jag fick fram att det går upp och ner hur jag känner. Idag är en sån dag när jag känner att nej men va fan stop - nu återgår vi till det vanliga, men det går ju inte för restriktioner är restriktioner och jag som individ kan inte göra nåt. Respektera och gilla läget och vissa dagar är det svårare. Jag tror att dessa känslorna blev starkare för att jag skickade mail till klassföräldrarna om förbättringsförslag till hur skolan och läraren kan stötta våra första klassare framöver med deras utbildning. Måste erkänna att jag tillsammans med många andra är väldigt besviken på hur skolan har hanterat denna kris. Därför försöker vi sätta press så att det blir bättre om inte skolan kan komma igång 100 % efter sommarlovet måste dom ha ett bättre upplägg för hemskolningen.
Samtidigt berättar Loren om att känslan i Sverige är helt annan en den vi har här i Tyskland, han är där på ett ärende och samhället flyter på som vanligt med skolor öppna och annat vardagligt som håller öppet och inga ansiktsmasker. Svårt att tänka sig från vår perspektiv och vice versa.

Så jag tänkte i detta inlägg berätta om läget i Tyskland just nu och dom lättnader i restriktionerna som trätt i kraft iallafall dom jag har koll på och berörs av.Social distansering
Huvudregeln är att ha minimum kontakt med andra människor än dom i samma hushåll som dig.
Restriktionen om Social distanseringen var tidigare att endast två personer fick träffas ute (med avstånd) eller en familj från samma hushåll fick vistas ute tillsammans. Från 6 maj ändrades restriktionen till att det är tillåtet att personer från två olika hushåll alltså två familjer får träffas och umgås utomhus. Inte tillåtet att ha middagar eller fester varken på publika platser eller privat tillställning hemma.

Restauranger och Beer-gartenFick öppna upp igen 11 maj både inne och ute servering men med stora avstånd och nya hygienregler.
Det var ovant att se folk igen när vi cyklade till Kaiserwerth efter att restaurangerna fått öppna och det var då det slog mig just hur folktomt det har varit.
Jag var på en mindre vin-bar förra veckan inne i stan. Vi fick vänta på personal som berättade om reglerna. Vi fick ha mask på oss när vi gick till vårt bord och dessförinnan sprayade servitrisen våra händer med desinfektionsmedel. Innan vi kunde beställa ett glas vin fick vi fylla i namn och telefonnummer och skriva under ett form där vi godkände eventuella risker med att bli serverade. Vi har inte varit på resturang ännu och låter det vänta men vi har hämtat hem sushi från vårt favoritställe några gånger.Lekplatser 7 maj fick lekplatser lekas i igen. Vi bor mitt emot en liten park som har två lekplatser. På kvällen den 7 maj skulle jag cykla över snabbt till affären och cyklade som vanligt genom parken och insåg att det var liv och rörelse igen inte mycket men insåg hur tomt och öde det varit i så många veckor. Jag hade svårt att hålla tårar borta när den öde parken kommit till liv igen och jag hörde glada barnröster. Jag fällde inte en tår för att jag har saknat att hänga i lekparker och assistera kidsen med gungknuff men symboliken i att även lekplatser var stängda med avspärrningsband och skyltar. Leken avstängd och på paus. 
Med stora bestämda steg när man får återupptäcka lekparken efter ca 8 veckor avstängda för lek 

Affärer 
Mataffärer och apotek och typ gardencenter har fått hålla öppet hela tiden
20 april infördes maskplikt i alla affärer - det kändes som ett stort steg att börja använda mask och att denna pandemin är på riktigt typ.
Först fick mindre affärer öppna och nu sedan några veckor har alla storlekar på butik fått öppna fast med regler om hur många kunder samtidigt och att man går in på ett ställe och ut på ett annat och avstånd i kassan. 

Detta var första gången ever som jag bar ansiktsmask i en affär. Det kändes exotiskt och samtidigt väldigt fånigt typ som när jag har cykelhjälm (som är jättebra att ha på sig men som jag trots det känner mig fånig i!) Nu har jag haft ansiktsmask varje gång jag gått i en affär i snart en månad att det nästan skulle kännas lite naket utan en.

Sport & ridning Jag tror att gymmen öppnade igen runt 9 maj och det var då jag kom på att avsluta mitt gymkort för nej jag är inte sugen på att gå in och träna nu när det är fint väder. Dessutom har jag gett mig tusan på att ge mig ut att jogga för att se om jag kommer att hata joggandet något mindre.
Ridskolor och stall fick också lättnader i restriktionerna och kunde börja erbjuda ridlektioner igen. Alltså till och med ridskolor har varit tvungna att hålla stängt för elever i flera veckor, pust. Även stallet där min medryttarehäst står har varit tvungna att ha restriktionen en person per häst och eftersom barnen är hemma på dagarna och jag inte haft lust att åka upp på kvällarna framförallt eftersom hästen iaf är konvalescent har jag inte varit där. Första helgen det blev möjligt att rida, hyrde vi varsin ponny åt barnen och tog en ridtur i parken vid Lohausen.Grundskolan
11 Maj var Mila's första dag tillbaka i skolan. Hon var excited. Mask är obligatorisk och vi föräldrar  i den första gruppen får lämna barnen mellan 07.45 och 08.00 vid grinden där lärarna lotsade barnen vidare till musiksalen som blivit klassrum. Nya tvätta händerna rutiner och handsprit. Bänkarna är utspridda och barnen får bara röra sina egna böcker och pennor. Masken behöver dom inte ha på sig hela tiden i klassrummet men när dom går ut på rast måste den vara på. På rasten får dom hålla avstånd och hålla sig på området utanför musikrummet och 7 barn åt gång får leka på lekplatsen. Ja det var emotionellt att lämna henne första gången vid skolan - det var sån förväntan i luften att få träffa klasskamrater igen efter 9 veckor hemma och att se alla små barn med masker och sina stora tunga skolväskor som med avstånd gick in mot skolan helt nyaförutsättning än innan viruset kom och satte skräck i världen. Mila har inga problem med mask utan tyckte det var riktigt bra att hon skulle få ha mask eftersom jag sytt en med hästar på åt henne och dessutom kom hon på att om fröken är för sträng kan hon lipa åt henne utan att hon ser. Smart. Klockan 10.45 får vi hämta barnen och dom går bara en dag i veckan på måndagar. 
Comments

Popular posts from this blog

Påsken 2021

Vi flög till Stockholm och hängde några dagar hos mamma i deras nya lägenhet inne i stan. Barnen testade leka i Vasaparken rakt över gatan. Första vårsolen värmde äntligen lite. Det kändes härligt och konstigt att folk satt på uteserveringar och att restauranger och caféer var öppna. Prinsesstårta, semla och påskbakelse på en uteservering. Jag passade på att klippa mig eftersom frisörerna varit stängda sedan december och min man vuxit sig lång. Jag följde med Sofie ut till stallet och red hennes fina häst medan barnen hade movie night med mormor.  Nere i Vingåker fick vi äntligen träffa Bozze och morfar. Leka med bästis och grilla med farbror Christer. Min morfar var färdig vaccinerad och bjöd oss på våfflor. Barnen gick till frisören och blev kanonsnygga i håret. Lekt mycket med grannbarnen och njutit av att kunna spring och ut hur och när man vill.  En morgon vaknade vi till snö. Aprilväder. Filip och jag gick en före-frukost promenad i skogen för att njuta av snön. Eftersom det ändå

Chicken shit discussion

In my sketch-book I drew this illustration  In Sweden we have one big celebration 31 April - Valborgsmässoafton  It is a celebration for spring and the normal is to collect lots of people in parks and watch a big bonfire Also students meet up and drink and party a lot in normal times  But in this Corona Pandemic not so clever  So to prevent people to gathering  Lund a city down south of Sweden came up with the idea of spraying the parks with Chicken manure to prevent people from being able to meet up in the parks  How clever!  And I would have loved to hear the discussion amongst beige politicians when some genius cracked this idea

Recycling and Borrowed idea

In a small book-store in Kaiserswerth I saw some postcard with parts made of colorful pencil shavings and I thought it was a cute idea and I decided to try to make my own version of it. Also every week I am going through Mila school pen case helping to sharpening her pens if necessary ( her teacher keeps telling us parents to help with things like this) and the shavings are fluffy and colorful and it always hurts me a little to just throw it in the bin. Now I don't have to - I create different characters instead.  So here is my test round  The texts is inspired from one of Filip´s favorite book "Catch that plane" When the family is heading to the airport and the text is "as late as late can be" so I made my own version of it  What do you think?