Saturday, May 9, 2020

En karantänutflykt till Kunstpalats

Jag har tänkt så länge att jag ska presentera några intressanta platser och utflyktsmål i och runt Düsseldorf. Även under denna extrema situation har vi upplevt mycket fint i Düsseldorf och vårt område tack vare att vi i Tyskland trotts karantän och social distansering fått röra oss ute i naturen om en endast med familjen från samma hushåll eller max två personer. För oss tror jag att det är just friheten att få vara utomhus och det fina vädret som har gjort att karantänen inte känts så jobbig eller till och med riktigt lyxig ibland.
 
Jag lider med människorna i de länderna där det råder eller har rått utegångsförbud.

 
Rheinpark Golzheim 
 
Jag tänkte presentera vår utflykt till Düsseldorf Kunstpalats - jag har tidigare i bloggen skrivit om just Kunstpalats eftersom det är ett av mina favoritställen som erbjuder spännande temporära utställningar men även den permanenta utställningen som är värd att återkomma till och är en av få utställningar som jag sätt vid flera olika tillfällen och förundrats över att man ser något nytt varje gång. Den 5 april kändes det som att vi varit i karantän länge ( trots att det bara var några veckor) och vi bestämde oss för att ta bilen in till stan och känna lite energin från staden trots lugnet som infunnit sig när människorna stannar hemma. Det var en strålande vacker dag, en smula blåsigt men i lä riktigt varmt för att vara i början på april. Vi hade packat picknick något som vi blivit experter på. Ja för vem gillar inte våfflor, ananasskivor, ostmacka och chips? Och dessutom gick Loren bort till Fortuna kiosken och kunde köpa varsin pilsner på flaska. Vi satt mot väggen av Kunspalatset och njöt och det kändes nästan som vanligt alltså innan Corona kom och satte skräck i världen. Nya affischer har tryckts upp och hängts upp där det står att utställningarna tar en paus pga av Corona. Så nej vi kunde inte gå in och se utställningen men att vara nära konsten och kulturen från utsidan kändes också fint. Kunstpalats har varit ett konstmuseum i mer än 300 år
Nedan byggnad Ehrenhof (court of honour) byggdes 1925 för utställningen GeSoLei
Högt upp på byggnaden finns Artibus (to the arts) ingraverat
Nog ger typsnittet en känsla av att det med stor sannolikhet ingraverades under nazismens era eller är det bara för att den mörka delen av Tysklands historia är den del jag lärt mig mest om under skoltiden. Likaså dörrhandtagen och typen av skulpturer utanför ger en känsla av dess influencer. Jag har letat och letat om information om vilken roll Kunstpalats hade under andra världskriget men på nätet var det svårt att hitta information om just detta. Jag har för mig att jag har fått berättat att den äldre delen användes till adminstrativbyggnad men jag behöver göra mer efterforskningar nu när Museumet snart öppnas upp igen.
1 comment:

  1. Gott att du har energi att reflektera,skriva och dela med dig av upplevelser här i Tyskland. Jag bara konsumerar och njuter av att läsa det du tänker och skriver. Keep on the Good work!

    ReplyDelete